Je bekijkt nu Konijnen trimmen

Konijnen trimmen

Konijnen trimmen

Vandaag waren er weer eens een paar konijntjes in de trimsalon. Helaas was de vacht van de ene nogal vervilt en moest worden geschoren. De andere haar vacht was wat anders van structuur en minder vervilt zodat het maar op een paar plekken weg geschoren moest worden. Deze zgn langharige konijntjes zien er schattig uit en zijn ook erg lief, maar de vacht moet heel goed verzorgt worden en dat wordt nog wel eens onderschat. En even een vervilt konijn scheren is ook nog niet zo snel gedaan als gedacht. Zorg voor een goede borstel en borstel minstens 1x per week op de juiste manier, en soms is borstelen gewoon elke dag nodig! Informeer in de trimsalon of bij een goede dierenspeciaalzaak naar het juiste gereedschap om de vacht te onderhouden.

Konijn of Cavia trimmen

De behandeling van een konijn,cavia of kat in de trimsalon kan bestaan uit ;
Plukken, scheren, effileren of knippen van de konijnen vacht.
Knippen of effileren van de langharige cavia vacht
Kammen, plukken en verwijderen van het dode haar bij katten met weinig klitten.
Scheren van de vervilte vacht. Als na het scheren de vacht weer begint te groeien is regelmatig onderhoud gewenst om herhaling te voorkomen. Mocht de kat zich niet laten behandelen zal ik u doorverwijzen naar de dierenarts.

Waarom Vachtverzorging:
Het trimmen van Konijn,Cavia of Kat kan nodig zijn als de vacht erg vervilt is of vuil en in de knoop zit. Vachtverzorging kan voor een konijn zelfs van levensbelang zijn! Ook tijdens de rui-periode  kan wat extra aandacht voor de vacht geen overbodige luxe   Als de vacht erg vuil is kunnen vliegen er eitjes in gaan leggen (myasis) en wordt het konijn door de maden levend opgevreten!
Heel verschrikkelijk voor het arme diertje en om hem verder leed te besparen rest meestal niets anders meer dan inslapen. Door een vervilte vacht, kan het konijn ook zijn warmte niet meer kwijt! en daardoor stoppen ze vaak met eten. Dit is zeer nadelig voor zijn darmstelsel en een snelle oplossing van het vachtprobleem is daarom gewenst! (foto wikipedia)

Een konijn heeft een erg teer huidje waar met de grootste voorzichtigheid aan zal moeten gewerkt. Is de vacht erg vervuild of vervilt, zal hij geschoren moeten worden. Dit is voor de kat of het konijn meestal een opluchting, want een vervilte vacht gaat heel strak zitten en kan gaan broeien! Regelmatig onderhoud is dus gewenst en ook hier geld, leer uw kat of konijn zo jong mogelijk aan borstelen! Laat uw kat of konijn de behandeling niet toe, dan zal ik u doorverwijzen naar de dierenarts. Ondanks dat het een klein dier is kan het trimmen best wat tijd in beslag nemen. Ook hier weer, wen het dier zo snel mogelijk aan de dagelijkse vachtverzorging! Enkele konijnen rassen die getrimt worden zijn de Teddy Widder en het Angora konijn. Meer over konijnen rassen En enkele cavia’s die wel eens een trimsalon bezoeken zijn de langhaar, de Alpaca, Texel en de Merino  meer over cavia’s

Ik ben sinds mei 2014 Gecertificeerd  Konijnen trimster   Bij Mirotrim in Schaijk heb ik de zeer interessante leerzame workshop konijnen trimmen gevolgd, waar niet alleen de vachtverzorging aandacht kreeg, maar ook gezondheid problemen, huisvesting en verzorging/voeding een belangrijke onderdeel en aandachtspunt was. Een en ander werd door een dierenarts toegelicht.

Hoe vaak?
Halflangharige vachten ongeveer 2-4 keer per jaar
Langharige vachten ongeveer 2-8 keer per jaar
Tips
Breng uw cavia, kat of konijn in een stevige reismand of reis kenneltje
Is uw kat of konijn ziek of heeft hij last van andere problemen of heeft hij vlooien, meld dit dan vooraf. Is het een kater die niet “geholpen ” is wil ik dit ook graag van te voren weten. Hier onder enkele foto’s van cavia’s en konijnen die getrimt kunnen worden

[WRP id=522]

© I.Keier-Westra

Disclaimer

Geef een antwoord